تساوی حقوق رجال و نساء
حضور تا ظهور
از سال 260 امام حاضر است غیبت به معنای عدم رؤیت است نه عدم حضور
درباره وبلاگ


به سایت حضور خوش آمدید من را با نظرات خودتون سر فراز کنید
نويسندگان

 تساوی حقوق رجال و نساء

 

موضوع تساوی حقوق رجال و نساء یکی دیگر از اصول و اعتقادات بهائیان است که در این فصل به بررسی آن می‏پردازیم بهائیان در توضیح این اصل اظهار می‏دارند:زنان، مانند مردان، دارای استعداد کسب علوم و ترقی در مدارج دانش و هنر می‏باشند، اگر به ظاهر زنان در بعضی امور از مردان عقب افتاده‏اند به این دلیل است که بر اثر طرز فکر بشر در قرون و اعصار گذشته، زنان مانند مردان مورد تعلیم و تربیت و توجه قرار نگرفته‏اند و در حقیقت زنان امروز محصول قرن‏ها محرومیت از تعلیم و تربیت هستند.) " 1 ". 
همچنین «برای اثبات زنان همین بس که در سالهای معدود اخیر که جامعه به آزادی‏های نسبی دست یافته‏اند اینک برخی از آن‏ها از بعضی از مردان پیشی گرفته‏اند. پس خداوند در خلقت نیز تفاوتی بین زن و مرد از نظر هوش، استعداد و شخصیت نگذاشته است " 2 " در این راستا عباس افندی می‏گوید:
 

«در نظر خدا زنی و مردی نیست هر کس قلبش روشن‏تر است نزد خدا مقرب‏تر است هر کس ایمانش بیشتر است نزد خدا مقبول‏تر» " 3 ".
 

«طبق این تعلیم و تربیت، عضویت و خدمت در تشکیلات حق انتخاب کردن و انتخاب شدن و در حقوق مدنی از قبیل ازدواج، طلاق، سن بلوغ، ارث و غیره با مردان متساوی هستند.» " 4 ".
 

از طرفی بهائیان معتقدند که نباید حقوق را با وظایف اشتباه کرد و تصور نمود که اگر این تساوی برقرار گردد پایه و اساس خانواده که بر اثر وجود زنان کدبانو و کاردان استوار است متزلزل گردد و چون زنان مانند مردان دخالتی در تنظیم امور داخلی و خانوادگی ننمایند، اختلاف عظیمی در جامعه انسانی ایجاد می‏گردد. زیرا بین وظیفه و حق تفاوت بسیار است و اعتقاد به تساوی حقوق، اعتقاد به تساوی وظیفه نیست، و بهائیان طرفدار تساوی وظیفه نمی‏باشند و به طور خلاصه تعلیم و تربیت حضرت بهاءاله بر اساس تساوی حقوق است نه تساوی وظیفه.

نقد اصل تساوی حقوق رجال و نساء


اکنون که با نقطه نظر بهائیت راجع به تساوی حقوق زن و مرد آشنا شدید، در این قسمت به بررسی ادعای بهائیان راجع به بدیع بودن این اصل می‏پردازیم. به عبارت دیگر در متون اسلامی تحقیق و تفحص می‏نماییم تا ببینیم نظر اسلام راجع به اصل تساوی این دو قشر از جامعه چیست و آیا اسلام مخالف تساوی است که بهائیت خود را موافق آن و مبدع طرح احیای حقوق از دست رفته زنان می‏داند؟
 

در ابتدا لازم است واژه حقوق معنا گردد، سپس این اصل مورد بررسی قرار می‏گیرد.
 

حقوق از ریشه و معنای سزاوار، درست، راست و یقین است " 1 " و در اصطلاح عبارت است از، مجموعه مقرراتی که برای اشخاص، از این جهت که در اجتماع هستند حکومت کند.) " 2 ".
 

اما نظر اسلام راجع به حقوق زن و مرد را از متون اسلامی پی می‏گیریم. از جمله مسائلی که در قرآن مجید تفسیر شده حقوق زن و مرد است. قرآن در این زمینه سکوت نکرده و به یاوه گویان مجال نداده است که از پیش خود برای مقررات مربوط به زن و مرد فلسفه بتراشند و معنای این مقررات را نظر تحقیرآمیز اسلام نسبت به زن معرفی کنند. " 3 ".
 

اسلام پیشاپیش نظر خود را درباره زن معرفی کرده است. " 1 " قرآن با کمال صراحت در آیات متعددی می‏فرماید که زنان را از جنس مردان و از سرشتی نظیر سرشت مردان آفریده است. قرآن درباره آدم اول می‏گوید: 
«همه شما را از یک پدر آفریدیم و جفت آن پدر را از جنس خود قرار دادیم» " 2 ".
 

بنابراین در اسلام نظریه تحقیر آمیزی نسبت به زن درباره سرشت و طینت وجود ندارد. قبل از اسلام بعضی از ملل معتقد بودند که زن فطرتا پلید است و شیطان از طریق زن، مرد را وسوسه می‏کند. در صورتی که قرآن در این زمینه ضمیر تثنیه آورده و می‏گوید: فوس لهما الشیطان. " 3 " یا (فدلیهما بغرور). به ترتیب به این معنا هستند که شیطان آن دو را وسوسه کرد - شیطان آن دو را به فریب راهنمایی کرد. بنابراین شیطان هر دو را وسوسه می‏نماید تا مرد را به وسیله زن.
 

زنان در مقامات روحانی و معنوی نیز با مردان مساوی هستند، قرآن در آیات متعدد تصریح کرده که پاداش اخروی و قرب الهی به جنسیت مربوط نیست، به ایمان و عمل مربوط است. قرآن، هم از مرد قدیس صحبت می‏کند. هم از زن قدیسه یاد می‏کند منتها تفاوتی که بین زن و مرد قائل شده در سیر من الحق الی الخلق " 4 " است؛ در بازگشت از حق به سوی مردم مسئولیت پیامبری است که صرفا به مرد اعطاء نموده است. " 5 ".
 

در برخی از نظریات نسبت به زن صورت تحقیرآمیزی نظر شده است و آن در مسئله ازدواج می‏باشد که بعضا ازدواج را دفع افسد به فاسد می‏شمارند در صورتی که اسلام ازدواج را مقدس می‏نگرد؛ پیامبر اسلام می‏فرمایند: من به سه چیز علاقه دارم بوی خوش: زن و نماز.
 

برتر اندر اسل می‏گوید: در همه آئین‏ها نوعی بدبینی به علاقه جنسی یافت می‏گردد مگر در اسلام، اسلام از نظر مصالح اجتماعی حدود و مقرراتی برای این علاقه وضع
 
کرده اما هرگز آن را پلید نشمرده است. " 1 ". 
اسلام هرگز زن را مقدمه وجود مرد نمی‏داند و علت غایی را در کمال صراحت بیان می‏کند، قرآن کریم می‏گوید: «هر یک از زن و مرد برای یکدیگر آفریده شده‏اند» " 2 ".
 

اما یکی دیگر از نظریات تحقیرآمیز این است که سهم زن در تولید فرزند، بسیار ناچیز شمرده می‏شده اعراب جاهلیت و بعضی از ملل دیگر مادر را فقط به منزله ظرفی می‏دانسته‏اند که نطفه مرد را در داخل خود نگه می‏دارد و رشد می‏دهد اما قرآن معتقد است که شما را از مرد و زنی آفریدیم.
 

بطور خلاصه از نظر اسلام زن و مرد هر دو انسانند و از حقوق انسانی متساوی برخوردارند ولی به دلیل تفاوت جنسی و جسمی در جهات زیادی مشابه یکدیگر نیستند و به همین خاطر از لحاظ بسیاری از حقوق و تکالیف و مجازات‏ها وضع مشابهی ندارند و تفاوتی که میان نظر اسلام و سیستم‏های غربی وجود دارد این است که غربیان می‏خواهند تفاوتهای غریزی و طبیعی زن و مرد را در تعیین قوانین، مقررات، حقوق و وظایف آنان در نظر نگیرند ولی اسلام به آن‏ها توجه دارد. " 3 " بنابراین اسلام، اصل تشابه را قبول نمی‏کند اما اصل تساوی را می‏پذیرد.
 

در قسمت بعدی به موارد نقض این اصل توسط سران بهائیت اشاره می‏نماییم.

نقض اصل تساوی حقوق رجال و نساء در متون بهائیت


حال که دانستیم بهائیت در زمینه تساوی حقوق رجال و نساء هیچ گونه نوآوری نداشته است این موضوع را تحت بررسی قرار می‏دهیم که آیا این فرقه که خود را منجی زن در قرن بدیع می‏داند در متون خود مانند احکام و احوال شخصیه این اصل را رعایت نموده است و یا این که فقط اسم و عبارت تساوی را به یدک می‏کشد؟ برای یافتن پاسخ پرسش به چند نمونه از موارد نقض در خصوص احکام و احوال شخصیه اشاره می‏نماییم.
 

این فرقه در تقسیم ارث بنا بر دستور مؤسس آن (میرزا حسینعلی نوری) به این
 
ترتیب عمل می‏نماید که: 
اگر افرادی بدون وصیت نامه فوت کردند ماترک آن‏ها 2520 سهم به شرح ذیل بین وارثین تقسیم می‏گردد. " 1 ".
 

ردیف، الف، وارثین، اولاد، تعداد سهم، 1080سهم، درصد سهم 86 / 46%
 

ردیف، ب، وارثین، زن یا شوهر، تعداد سهم، 390سهم، درصد سهم 74 / 15%
 

ردیف، ج، وارثین، پدر، تعداد سهم، 330 سهم، درصد سهم 10 / 13%
 

ردیف، د، وارثین، مادر، تعداد سهم، 270 سهم، درصد سهم 71 / 10%
 

ردیف، ه، وارثین، برادر، تعداد سهم، 210 سهم، درصد سهم 33 / 8%
 

ردیف، و، وارثین، خواهر، تعداد سهم، 150سهم، درصد سهم 95 / 5%
 

ردیف، ز، وارثین، معلم، تعداد سهم، 90سهم، درصد سهم 57 / 3%
 

حال از سران بهائیت سوال می‏شود که پدر و یا مادر و همچنین خواهر و برادر از دو جنس مخالف نمی‏باشند؟ پس چرا در تقسیم ارث تفاوت قائل شده و به پدر 330 سهم ولی به مادر 270 سهم تعلق می‏گیرد؟ همین طور چرا در مورد برادر 210 سهم لیکن خواهر به 150 سهم کاهش می‏یابد؟ در این جا مشاهده می‏نمایم که تساوی رجال و نساء فراموش شده است.
 

بهائیت حتی در تقسیم ارثیه بین اولادین (فرزندان) از دو جنس مخالف نیز اصل تساوی را رعایت نکرده و بنی دختر و پسر تفاوت قائل شده است و خانه مسکونی و البسه پدر که فوت نموده را به پسر ارشد وی واگذار می‏نماید. در این رابطه عباس افندی اظهار می‏دارد: «محل سکونت و البسه شخصی متوفی به پسر بزرگ می‏رسد اگر زنده نباشد به پسر دومی و الی آخر» " 2 ".
 

بهائیان حتی کتب تفسیری نیز راجع به احکام اقدس نوشته و در آن به این احکام نیز
 
افتخار می‏کنند. یکی از این کتب مربوط به عبدالحمید اشراق خاوری است که در خص.ص عدم تساوی تقسیم لوازم شخصی متوفی، در بین فرزندان اناث و ذکور به دفاع پرداخته است. شاید اگر نامبرده به این گونه تفاسیر دست نمی‏زد آبروی کتاب اقدس کمتر برده می‏شد. 
یکی دیگر از موارد نقض اصل تساوی حقوق رجال و نساء در ماده پنج از اصول اساسنامه بیت العدل " 1 " (تشکیلات جهانی بهائیت) تصریح شده است. این اصل اشعار می‏دارد: بیت العدل اعظم مرکب از 9 نفر عضو از رجال است که از میان افراد جانعه بهائی انتخاب شده باشند. " 2 " بیت العدل اعظم در حقیقت قوه مقننه جهانی است. " 3 ".
 

در این جا این موضوع مطرح می‏شود که زنان که طبق اصول بهائیت حق مساوی با مردان حتی در انتخابات دارند چرا در بین 9 نفر بیت العدل جایگاهشان خالی است و اصولا چرا زنان حق کاندید شدن و عضویت در بیت العدل که به تعبیر این فرقه قوه مقننه جهانی است را ندارند؟! اینجا است که بهائیت برای این پرسش‏ها و ده‏ها پرسش دیگر دهانش بسته می‏شود و پاسخی ندارد.
 

 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





پيوندها


ورود اعضا:

خبرنامه وب سایت:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید




آمار وب سایت:
 

بازدید امروز : 14
بازدید دیروز : 77
بازدید هفته : 14
بازدید ماه : 338
بازدید کل : 129126
تعداد مطالب : 79
تعداد نظرات : 10
تعداد آنلاین : 1